Zó kies je een elektrische fiets die perfect bij je past

Steeds meer mensen kiezen voor de e-bike. En dat is terug te zien in de cijfers. In 2019 telde Nederland maar liefst 2,6 miljoen elektrische fietsen. Ook bleek in dat jaar dat 1 op de 5 fietsritjes in Nederland elektrisch was. Elektrische fietsen zijn dus ontzettend populair. Door de toenemende interesse in e-bikes, neemt ook het aanbod flink toe. Er valt ontzettend veel te kiezen, waardoor het maken van een goede keuze moeilijk is. Om je een handje te helpen, hebben we een handige checklist voor je opgesteld. Zo ben je er zeker van dat je een elektrische fiets vindt die perfect past bij jouw wensen en behoeftes!

Wat is een elektrische fiets eigenlijk?

Eerst nemen we je mee terug naar de basis. Want hoe zit het ook alweer met elektrische fietsen en trapondersteuning? Een e-bike biedt elektrische trapondersteuning tijdens iedere fietstocht. Dit werkt als volgt. Een ebike combineert jouw trapkracht met de kracht van de elektromotor tussen de trappers, in het voorwiel of in het achterwiel. De elektriciteit voor dit subtiele ‘duwtje in de rug’ komt voort uit de accu in de bagagedrager of in het frame. Slimme sensoren registreren hoe hard je trapt en meten je snelheid, om jou vervolgens precies de juiste hoeveelheid elektrische ondersteuning te geven. Hoeveel ondersteuning je wenst bepaal je helemaal zelf middels het bedieningsdisplay aan het stuur. Je hoeft dus alleen maar te trappen om met ondersteuning te kunnen fietsen.

Het voordeel van een fiets met trapondersteuning is dat je grotere afstanden kunt fietsen dan je alleen op eigen kracht zou kunnen. Ook fiets je sneller, zonder extra inspanning. Dit maakt dat langere afstanden op een e-bike goed te doen zijn per fiets.

iswan frame o2feel e-bikes

Een e-bike kiezen die perfect bij je past

Wanneer je gaat voor een elektrische fiets, komt het een en ander op je af. Zoals gezegd is het aanbod enorm, dus is het belangrijk dat je begint bij het begin. Dit doe je door je af te vragen waar je je nieuwe e-bike voor wil gaan gebruiken. Ga je hem benutten voor korte ritjes naar bijvoorbeeld de sportclub en de supermarkt? Of ben je van plan om voortaan te fietsen naar het werk? Voor ieder gebruiksdoel zijn andere specificaties belangrijk. Om je op weg te helpen staan we stil bij de belangrijkste specificaties in deze checklist.

Kies jouw favoriete frametype in de juiste maat

Net als bij normale fietsen is het frame en de maat bepalend voor je zithouding en dus het comfort. De maat is afhankelijk van je lengte, maar het frametype is afhankelijk van jouw voorkeur. Verdiep je dus uitgebreid in de verschillende frame soorten. Als je op zoek bent naar een hip stadsmodel dan is de iSwan City Boost 6.1 e-bike met Shimano middenmotor uit de city collectie een goede optie. Past een sportiever model waarmee je onverharde wegen de baas bent beter bij je? Dan is de Vern Adventure Power 8.1 e-bike met een Shimano EP8 middenmotor uit de sport collectie een match. Ook hier is het dus essentieel om stil te staan bij het gebruiksdoel.

Weet je nog niet welk fiets type het beste bij je past? Gebruik dan de keuzehulp en test welke fiets persoonlijkheid jij hebt!

De plaatsing van de motor in een elektrische fiets

O2feel-10-2020-cession-2-web-12.jpg

Als je het frame type hebt gekozen en ook weet welke maat je moet hebben, is het tijd dat je je verdiept in de specificaties van de motor. De motor is het onderdeel dat je trapondersteuning biedt tot 25km/u. Bij O2feel vind je elektrische fietsen met middenmotoren van het merk Shimano.

Deze positie kent een aantal pluspunten. Een middenmotor geplaatst tussen de trapas. Een voordeel van deze positie is dat het zwaartepunt zich laag bij de grond bevindt. Hierdoor is het gewicht goed verdeeld. Dit biedt een natuurlijke rijervaring. Daarnaast zijn middenmotoren van nature erg krachtig, waardoor ze geschikt zijn voor ritjes in de stad, maar ook voor recreatieve fietstochten buiten de stad.

Kies een accu met voldoende actieradius

Bij O2feel vind je e-bikes met de accu in de bagagedrager en e-bikes met de accu in het frame. De accu, ofwel Powerpack, in de bagagedrager is beschikbaar in 374Wh en in 576Wh. De iPowerpack in het frame is beschikbaar in 432Wh en 540Wh. Realiseer je dat externe omstandigheden van invloed zijn op de actieradius. Denk hierbij aan weersomstandigheden, ondergrond en natuurlijk de stand van de trapondersteuning.

Afhankelijk van de e-fiets is de accu geplaatst in de framebuis of in de bagagedrager. De accu is de batterij van je e-bike. Deze voorziet de motor dus van stroom. De accu bepaalt voor een groot deel hoeveel kilometers je met trapondersteuning kunt afleggen. Hoe groter de afstanden zijn die je plant af te leggen met je nieuwe e-bike, hoe groter de actieradius van je accu moet zijn. De capaciteit van je accu wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh). Hoe hoger dit getal, hoe meer kilometers je dus kunt fietsen met trapondersteuning.

Een e-bike van O2feel

Het belangrijkste is dat jij een e-bike kiest die perfect bij je past. Dit doe je dus door na te gaan waarvoor je hem wil gebruiken en op basis daarvan keuzes te maken als het aankomt op frametypen, maat, motor positie en de accu. Ben jij na het lezen van deze checklist benieuwd geworden naar onze e-bike collectie? Bekijk de elektrische fietsen van O2feel dan snel en boek jouw testrit!

feel free o2feel e-bikes