Zo verleng je de levensduur van jouw e-bike accu

E-bikes zijn uitgerust met allerlei technologische snufjes. Neem bijvoorbeeld de motor, de sensoren en het display aan het stuur. Deze onderdelen samen zorgen er dankzij trapondersteuning voor dat jij moeiteloos vooruit komt met je e-bike. Een belangrijk onderdeel dat nog ontbreekt in dit rijtje is de fietsaccu, ofwel de stroomvoorziening van de fiets. Een e-bike accu is een complex stukje technologie, maar hierdoor net als smartphone en laptop accu’s wat kwetsbaar. Gelukkig kun je met een aantal tips de levensduur van iedere e-bike accu verlengen. Welke tips dit zijn lees je in deze blog!

Er zijn verschillende handelingen die je kunt doen om je accu zo lang mogelijk in optimale conditie te houden. Zo is de manier waarop je je accu bewaart, oplaadt en gebruikt van invloed op de levensduur. Als eerste staan we stil bij het bewaren van je accu, want hoe doe je dat eigenlijk verantwoord?

Fietsaccu’s verantwoord opbergen

Om de levensduur van je accu maximaal te verlengen, is het belangrijk dat je de accu goed opbergt. De eerste tip die we je geven is om de meegeleverde gebruiksinstructies goed te bestuderen. Hierin vind je het leidende advies over het bewaren en opbergen van jouw specifieke accu type. Neem deze instructies dus goed door en volg ze op.

Onze tweede tip is om te waken voor zelfontlading met diepontlading als gevolg. Een algemene regel die geldt voor het bewaren van je fietsaccu, is dat je deze nooit helemaal leeg op mag bergen. Iedere fietsaccu heeft in meer of mindere mate last van zelfontlading en dit kan diepontlading in de hand werken. Dit is het proces waarbij de accu zo ver leegloopt dat hij als het ware niet meer opgeladen kan worden. Zonde! Leg de accu na gebruik dus aan de lader tot hij tot minimaal 50% is opgeladen, voordat je hem opbergt.

Waar je ook rekening mee moet houden is de temperatuur waarin je de fietsaccu bewaart. E-bike accu’s kunnen slecht tegen extreem warme of koude temperaturen. Bewaar je accu dus op kamertemperatuur in een droge ruimte.

E-bike accu opladen? Let dan hierop

Het volledig opladen en ontladen van een fietsaccu wordt ook wel de laadcyclus genoemd. Het maximaal aantal laadcyclussen verschilt per accu type, maar als het maximum is bereikt is de accu aan vervanging toe. Door efficiënt om te gaan met deze laadcyclussen kun je invloed uitoefenen op de levensduur.

07c-iPowerPack-frame.jpg Als allereerst geldt ook voor het opladen dat je er goed aan doet de meegeleverde laadinstructies op te volgen. Hierin vind je specifieke aanwijzingen over het opladen van jouw accu type. Belangrijk is ook dat je de accu regelmatig laad en ontlaad. Zo houd je de fietsaccu in topconditie en voorkom je diepontlading.

Moderne accu’s hoef je niet volledig op te laden of leeg te laten lopen voor optimale prestaties. Sterker nog, het is zelfs beter dit niet te doen. De meeste e-bike accu’s zijn tegenwoordig voorzien van een Battery Management System (BMS) om te voorkomen dat de accu te ver oplaadt of ontlaad. Om dit systeem zijn werk goed te laten doen is het wel belangrijk dat je alleen de meegeleverde oplader gebruikt. Andere snoeren kunnen de accu beschadigen door bijvoorbeeld een te hoge stroomsterkte of omdat de automatische laadstop niet op het juiste moment wordt geactiveerd.

Voor O2feel e-bike accu’s geldt ook dat je de accu beter niet volledig kunt ontladen. Ontlaad tot maximaal 15%. Dat komt neer op één lichtpuntje. Je kunt hem dan weer volledig opladen. Je weet dat de accu vol is als geen lichtpuntje meer zichtbaar is.

Ook tijdens je rit kun je de levensduur van je accu verlengen

Ook tijdens het fietsen kun je verschillende dingen doen om de levensduur van de fietsaccu te verlengen. Zelfs voordat je op pad gaat kun je het verschil maken, door bijvoorbeeld je bandenspanning te controleren. Een lage bandenspanning betekent een hogere rolweerstand en dat kost de accu extra energie.

Een tip voor onderweg is om niet met trapondersteuning uit stilstand weg te fietsen. Dit kost de accu namelijk extra energie. Wat je kunt doen is wegfietsen vanuit de laagste versnelling zonder ondersteuning. Een andere tip is om op tijd te schakelen tussen versnellingen. Net als bij een auto kun je vanuit stilstand het beste wegrijden in de laagste versnelling. Afhankelijk van het terrein kun je schakelen naar hogere versnellingen, bijvoorbeeld als je bergopwaarts moet.

Een laatste tip is om de contactpunten tussen de accu en de e-bike droog te maken als deze vochtig zijn geworden. Heb je de accu bijvoorbeeld mee naar binnen genomen, terwijl de fiets nog buiten in de regen stond? Maak de contactpunten dan droog met een droge zachte doek voordat je de accu terug plaatst. Dit geldt natuurlijk alleen voor accu’s die uitneembaar zijn.

E-bikes van O2feel

Kortom, e-bike accu’s zijn échte technologische hoogstandjes. Ze zijn door de jaren heen krachtiger geworden en gaan langer mee. Door met extra zorg om te gaan met een fietsaccu, kun je de levensduur toch nog aanzienlijk verlengen.

Bij O2feel vind je elektrische fietsen met de accu in de bagagedrager zoals de Vog City Up 5.1 en elektrische fietsen met de accu in het frame, zoals de iSwan Urban Boost 6.1. Deze fietsen zijn uitgerust met hoogwaardige Powerpacks. Wil jij meer weten over de accu’s van O2feel? Je leest er alles over op onze technologieën pagina. Ben jij al om en wil je een van onze fietsen eens uitproberen? Boek dan snel een proefrit!